Maratonlabbet
134. Jeppe Lundberg - från nybörjare till SM-sexa på sju år

134. Jeppe Lundberg - från nybörjare till SM-sexa på sju år

June 21, 2022

I det hundratrettiofjärde avsnittet av ”Maratonlabbet - en podcast om löpning” pratar vi med Jesper Lundberg, den 33-årige målaren från Äppelbo som blev SM-sexa på Stockholm Marathon för drygt två veckor sedan. Med en bakgrund som hockey- och fotbollsspelare bestämde sig ”Jeppe” för att satsa på löpning så sent som 2015 och sedan har utvecklingskurvan varit brant. 2018 sprang han under 1:10 på halvmaraton och i fjol höst gjorde han 2:19:43 på Rotterdam Marathon. Han har dessutom placerat sig högt på flera fjällopp de senaste åren. Hör hur Jesper Lundberg har blivit så bra. 

Dessutom bjuder Johan och Erik på sina viktigaste lärdomar från våren som gått och så släpper de en del målsättningar inför sommaren och hösten 2022.

133. Så var Stockholm Marathon 2022

133. Så var Stockholm Marathon 2022

June 7, 2022

Det hundratrettiotredje avsnittet av ”Maratonlabbet - en podcast om löpning” handlar om årets Stockholm Marathon som blev en tuff och varm utmaning för många. Det var en härlig dag som innehöll det mesta: bonkar, favoritseger, felspringning, spyor, succédebutanter, publikfest och kramp.

I avsnittet får ni höra en känslosam Christoffer Hiding, en glad/lättad Hanna Lindholm, en trött Olle Walleräng och en ödmjuk Archie Casteel. Dessutom blir det allt om Michaela ”Big Mike” Bergmans debut i Stockholm Marathon. Målsättningen var att springa sub3.30 men det blev svårt i tuffa förhållanden.

132. Bonusavsnitt inför Stockholm Marathon 2022

132. Bonusavsnitt inför Stockholm Marathon 2022

June 2, 2022

Det hundratrettioandra avsnittet av ”Maratonlabbet - en podcast om löpning” är ett fullmatat bonusavsnitt om Adidas Stockholm Marathon. Det innehåller förhoppningsvis allt en löpare behöver inför loppet som går av stapeln 4 juni. Tillsammans med vår adept Michaela ”Big Mike” Bergman går vi igenom allt kring bansträckning, väder, taktik, uppvärmning, sista träningen, kost inför loppet, nitrat, koffein, energi under loppet och till och med tävlingsklädsel.

Vi får också höra fyra peppande hälsningar från andra löpare som ska springa loppet: Helena Bjälkemo, Christoffer Hiding, Fanny Schulstad och Turbo-Kalle Lundin. Dessutom går vi igenom elit- och SM-klasserna tillsammans med löpexpert Lorenzo Nesi.

131. Så var Göteborgsvarvet 2022

131. Så var Göteborgsvarvet 2022

May 24, 2022

I det hundratrettioförsta avsnittet av ”Maratonlabbet - en podcast om löpning” berättar vi om hur det var att springa Göteborgsvarvet för allra första gången. Efter två inställda år gick en av världens största halvmaror av stapeln återigen och det var massvis av löpare som njöt i tolv grader och duggregn. Hör hur det gick för Johan som skulle försöka persa och springa under 1:16:18, och hur exakt Erik egentligen harade för sub1.35.

Vi får också höra intervjuer med näst bäste svensk i loppet John Börjesson, elitlöparen och profilen Elmina Saksi, ultraräven Elov Olsson och systrarna Stina och Kajsa Bårman som vann vår utlottning av två tågresor och startplatser till loppet.

Dessutom får vi en hälsning från vår adept Michaela Bergman som ska försöka springa under 3.30 på Adidas Stockholm Marathon den 4 juni. 

130. Sarah Lahti och fokus på Göteborgsvarvet

130. Sarah Lahti och fokus på Göteborgsvarvet

May 10, 2022

I det hundratrettionde avsnittet av ”Maratonlabbet - en podcast om löpning” startar vi uppladdningen inför Göteborgsvarvet 21 maj. Vi pratar med den svenska rekordhållaren på halvmaraton, Sarah Lahti, som berättar hur hon förberedde sig inför loppet i Valencia i fjol när hon sprang på 1:08:19. Dessutom får vi en klockren bangenomgång av Göteborgsvarvet signerad Jens Sandahl som har upplevt ”Varvet” ända sedan starten 1980 och som själv har sprungit loppet över tio gånger.

Vi får också höra om Eriks stela ben, Johans träning inför Göteborgsvarvet där han ska försöka springa under 1:16:18 och så berättar adepten Michaela Bergman hur det går för henne inför Adidas Stockholm Marathon den 4 juni, där målsättningen är sub 3.30.

129. SM-guld och svenskt rekord på 24-timmarslöpning

129. SM-guld och svenskt rekord på 24-timmarslöpning

April 26, 2022

I det hundratjugonionde avsnittet av ”Maratonlabbet - en podcast om löpning” berättar Erik Olofsson om hur det gick till när han vann SM-guld och satte nytt svenskt rekord på 24-timmarslöpning i Växjö. 

Dessutom intervjuar vi Kristofer Låås som trots (eller tack vare) en relativt låg löpvolym tillhör den svenska eliten på både halvmaraton och maraton. Nyligen sprang Kristofer halvmaran på 1.03.48 - en imponerande tid för en löpare som just nu springer tio mil i veckan som mest.

Till sist berättar vi också hur det gick för vår adept Michaela Bergman som sprang Adidas Premiärhalvan i helgen. Ett lopp som var ett steg på vägen mot Adidas Stockholm Marathon som ”Big Mike” ska springa den 4 juni, där blir målsättningen sub 3.30.

128. Kan en löpare träna som Nils van der Poel?

128. Kan en löpare träna som Nils van der Poel?

April 12, 2022

I det hundratjugoåttonde avsnittet av ”Maratonlabbet - en podcast om löpning” intervjuar vi Nils van der Poels tränare, Johan Röjler, och försöker bena ut om en löpare skulle kunna träna på samma sätt som den dubble OS-guldmedaljören i skridsko. Van der Poels träning har blivit uppmärksammad för att han tränade väldigt många timmar totalt sett, men väldigt lite skridsko. Dessutom delades träningen upp i tre otroligt tydliga block, en uppdelning man sällan ser hos dagens löpare.

Dessutom berättar Johan och Erik hur deras träning har gått sedan sist, Johan har gjort säsongspremiär och för Erik är det bara tolv dagar till vårens stora mål som är SM på 24-timmarslöpning.

Till sist berättar vi också hur det gick för vår adept Michaela Bergman som sprang sitt långpass på Paris Marathon förra helgen och som snart ska springa Adidas Premiärhalvan den 23 april. Denna nya halvmaratontävling blir ett steg på vägen mot Adidas Stockholm Marathon som ”Big Mike” ska springa den 4 juni, där blir målsättningen sub 3.30.

127. Svenska rekordhållaren på 10km landsväg - Jonas Glans

127. Svenska rekordhållaren på 10km landsväg - Jonas Glans

March 29, 2022

I det hundratjugosjunde avsnittet av ”Maratonlabbet - en podcast om löpning” pratar vi med Jonas Glans som har det svenska rekordet på 10km landsväg för herrar. 28:08 sprang han på i Dresden hösten 2020. Jonas har tidigare under namnet Leanderson sprungit 3.36 på 1500 meter och är en av Sveriges mest talangfulla löpare. Hör hur han tränade inför rekordloppet i Dresden, varför han har kört dubbeltröskel uppdelat på två dagar, vilken alternativträning han tycker är bäst för löpare och hur han jobbar med sin löpteknik.

Dessutom berättar Johan och Erik hur deras träning har gått sedan sist, Erik har bland annat fått in två pass över 65 kilometer och Johan är kontinuiteten personifierad då han radar upp niomilaveckor under sin föräldraledighet i Spanien.

Till sist berättar vi också hur det gick för vår adept Michaela Bergman som sprang Premiärmilen i helgen där målet var sub45. Premiärmilen var ett steg på vägen mot Adidas Stockholm Marathon som ”Big Mike” ska springa den 4 juni, där blir målsättningen sub 3.30.

126. Allt om tröskel och tröskelträning

126. Allt om tröskel och tröskelträning

March 15, 2022

I det hundratjugosjätte avsnittet av ”Maratonlabbet - en podcast om löpning” återkommer vi till vår kära vän mjölksyratröskeln. Med hjälp av tränaren och testledaren Jeff Frydenlund går vi igenom alla tänkbara frågor om den aeroba och anaeroba tröskeln, tröskelpuls, laktatnivåer, bra pass för tröskelträning och mycket mer. Det blir nästan en hel timmes intervju om tröskelträning men även om löpträning generellt.

Dessutom berättar Johan och Erik hur deras träning har gått sedan sist, Erik har dragit på sig en skadekänning och Johan har börjat utforska Mallorcas löpstråk.

Dessutom stämmer vi av hur träningen har gått för vår adept Michaela Bergman som ska springa Adidas Stockholm Marathon den 4 juni. Målsättningen där blir sub 3.30. Men först väntar Premiärmilen den 26 mars och i avsnittet släpps koden APM20 som ger 20 procent rabatt på startavgiften till loppet.

125. Andreas Almgrens träning för 5 000 meter

125. Andreas Almgrens träning för 5 000 meter

March 1, 2022

I det hundratjugofemte avsnittet av ”Maratonlabbet - en podcast om löpning” berättar Andreas Almgren hur han har tränat i vinter för att förbereda sig för VM i sommar där han har tänkt att springa 5 000 meter. Ett steg på vägen blev hans imponerande 7.34.31 på 3000 meter inomhus häromveckan då han slog sitt eget svenska rekord med sju sekunder!

Dessutom berättar Johan och Erik hur deras träning har gått sedan sist, Erik har bland annat fått in en 21-milavecka med inte mindre än fyra långpass!

Dessutom stämmer vi av hur träningen har gått för vår adept Michaela Bergman som ska springa Adidas Stockholm Marathon den 4 juni. Målsättningen där blir sub 3.30. Men först väntar Premiärmilen den 26 mars och i avsnittet släpps koden APM20 som ger 20 procent rabatt på startavgiften till loppet.

Podbean App

Play this podcast on Podbean App